Cherry MX Board 6.0 tillhör kategorin tangentbord för gamers. Jag ska erkänna att jag inte är någon inbiten gamer, men sedan jag skaffade en ny dator med riktigt grafikkort har jag börjat spela en del. Ett gaming-tangentbord skiljer sig en del från ett vanligt. Eftersom jag mest skriver text föredrar jag tangenter med lågt anslag och som är tysta. Det gäller inte gaming-tangentbord – och således inte Cherry MX Board 6.0.
Naturligtvis går det ypperligt att skriva texter på det här tangentbordet, men det är ovant för undertecknad. Tangenterna är höga och har jämförelsevis högt anslag. Dessutom knackar de av naturliga skäl. Det här beror på att tangenterna är mekaniska, och använder en teknik som ska ge så snabb respons som möjligt. För riktiga gamers handlar mycket om millisekunder. Så hur står sig Cherrys tangentbord?
När du är spelar till exempel FPS-spel, eller andra actionspel – Counterstrike och alla dess varianter är ett populärt exempel – kan det handla om millisekunder mellan liv och död. Du vill ha mus och tangentbord som reagerar direkt och korrekt, och för detta ändamål finns det flera lösningar att välja mellan.
För möss rekommenderar jag alltid Mionix, som är mitt favoritmärke. Jag har haft en lång rad Miomix-möss genom åren och de har alltid passat mig perfekt. Fin ergonomi (design och storlek på Mionix Naos 5000 är ungefär som tidernas skönaste datormus; Microsoft IntelliMouse Explorer 4.0), tillräckligt många knappar och riktigt bra precision. Nu spelar jag som sagt inte jättemycket, men däremot arbetar jag ofta i Photoshop och då är precision också viktigt. Jag har lärt mig att gaming-möss är utmärkta för att underlätta Photoshop.
Du kan köpa ett externt tangentbord till din dator på Clas Ohlsons för 99 kronor. För gemene man fungerar ett sådant fint för att surfa, skriva e-post och sådant. Men om du är en inbiten gamer är det här inte att rekommendera. Det finns idag ett relativt brett utbud av gaming-tangentbord, som är anpassade för datorspelare.
Cherry MX Board 6.0 kostar en slant mer än 99 kronor. Tangentbordet går i skrivande stund på strax under 2000 kronor. Det kanske låter mycket men de flesta gaming-tangentbord ligger där omkring, och det finns skäl till varför det kostar. Precis som med 99-kronorstangentbordet får du vad du betalar för.
Tangentbordet har en ram av grå aluminium och undersidan är i svart hårdplats. Konstruktionen känns väldigt gedigen och det här är ett tangentbord som med största säkerhet kommer att vara dig trogen i flera år framöver.
Cherrys tangentbord för gamers
Förr hade alla tangentbord höga knappar med olika nivåer av klickljud (vi som varit med i många år minns IBM Model M), men idag har standardtangentborden fått låga tangenter av samma stuk som på bärbara datorer. Personligen tycker jag att dessa är lättare att skriva snabbt på, men det är en smaksak och något man tränar upp.
Gaming-tangentbord har dock höga tangenter, så kallade mekaniska. Under knapparna sitter fjädrar som tar emot när du trycker ner. Platta tangentbord har däremot ett motstånd av gummi. Fördelen med mekaniska knappar är att alla tangenterna alltid har samma motstånd, och dessutom håller de mycket, mycket längre än de med gummikuddar. Du har säkert varit med om att knappar på platta tangentbord blivit tröga eller kräver att du slår hårdare för att ge effekt. Det råkar du inte ut för på ett mekaniskt tangentbord, vilket är ett av skälen till varför de lockar gamers.
Mekaniska tangentbord låter dig även trycka ner många knappar samtidigt, något som kommer till stor nytta i spel. Detta brukar beskrivas som NKRO (Nkey Rollover) , där N säger hur många simultana knapptryck som hanteras. Cherry MX Board 6.0 använder sig av en teknik tillverkaren kallar för RealKey-Technology, som ger dig Full-N-Key Rollover. Det innebär att du kan trycka ner alla knappar samtidigt om du känner för det. Microsoft har en webbsida där du kan testa hur många knappar ditt tangentbord klarar av samtidigt.
På Microsofts webbsida kan du läsa om Keyboard Ghosting. Det är något som inträffar när ditt tangentbord inte klarar hantera flera simultana knapptryckningar. När du håller nere X antal knappar så kanske nästa tangent inte registreras – det är då man kallar det ghosting. Det här är något som ställer till det i en del spel. Du kanske inte kan springa samtidigt som du siktar och skjuter, eftersom det kräver flera tangentkombinationer.
Cherry MX Board 6.0 erbjuder ”100% Anti-ghosting”, eftersom det har Full-N-Key Rollover. Du råkar alltså aldrig ut för att ett tangenttryck inte registreras av datorn. Den här biten är klart relevant för alla som spelar hyfsat avancerade datorspel. Tillverkaren hävdar vidare att tangentbordet har 0,00 millisekunders responstid – tiden det tar mellan du trycker på en tangent och datorn snappar upp signalen.
För att summera, är kvaliteten på tangenterna väldigt hög. Det här är ett tangentbord som ska hålla länge, och dessutom bibehålla kvaliteten. Jag är som sagt van vid att skriva med lågt nedslag, så det har känts lite avigt att skriva på ett mekaniskt tangentbord men jag ska erkänna att jag efter en stund har vant mig rätt bra.
Det hörs när du skriver på Cherry MX Board men det är inget överdrivet klick-ljud. En del sådana här tangentbord har gjort en grej av att det ska klicka när du trycker ner tangenterna, eftersom en del gamers uppskattar det. Det gör inte jag.
Finesser på Cherry MX Board 6.0
Knapparna är sköna att skriva på. De påminner starkt om de tangenter som sitter på min elektriska skrivmaskin, som jag har av nostalgiska skäl. Jag är mycket för ergonomi, och verkligen det handledsstöd som medföljer i paketet. Det har en skön gummiyta och kan enkelt sättas på plats eller tas bort.
Tangenterna är bakgrundsbelysta i rött – förutom Windows-, Function-, Scroll- och Numlock-knapparna som lyser blått. Dioderna verkar dock bara täcka överdelen av knapparna, och eftersom tangentbordet har nordiska bokstäver (Ä och Ö delar plats med de övriga nordiska alternativen) är det inte Ä och Ö som är upplysta utan de danska varianterna. Det kan man i och för sig leva med.
Du kan ändra ljusstyrkan på dioderna genom att trycka på F5 respektive F6. Fuktionstangenterna delar plats med volyminställning och ljusstyrkan på bakgrundsbelysningen (fem knappar för att justera detta). Det finns tre knappar avsedda för att kontrollera mediaspelare; framåt, bakåt och play/paus. Dessa funkar fint för Spotify. Du hittar även en speciell Cherry-knapp, som stänger av Windows-tangenten – vilket är praktiskt när du spelar, då det är lätt att råka komma åt den.
Några fler extraknappar finns det inte. Gaming-tangentbord brukar ofta ha ett antal extra knappar som går att programmera till att göra specifika saker i spel. Sådana finns inte på Cherry MX. Nu är det naturligtvis möjligt att via själva spelen konfigurera dina vanliga knappar till att göra olika saker, men om du har ett stort behov av extraknappar bör du känna till att Cherry saknar dem.
Själva installationen är inte mycket att orda om. Det krävs ingen speciell mjukvara, så det är bara att plugga in tangentbordet till en ledig USB-port och börja använda.
Betyg:
Läs också: Test: Razer BlackWidow Chroma – gamerns favorit!
Köp Cherry MX 6.0
- Analoga, mekaniska knappar med snabb responstid och Full-N-Key Rollover
- Medföljande handledsstöd
- Plug-and-play, ingenting behöver installeras
- Möjlighet att stänga av Windows-knappen
- Inga extra funktionsknappar
- Ingen programvara som låter dig programmera knapparna
- Kräver lite träning om du är van vid exempelvis laptop-tangenter
- Högt pris med tanke på få funktioner